Főoldal

Vanguard Veo 2S 235AB aluminium allvány gömbfejjel

Vanguard Veo 2S 235AB aluminium allvány gömbfejjel
  • Típus Állvány + Állványfej

A Vanguard VEO 2 235AB így mindössze 40 cm hosszúságú összecsukott állapotban, amely lehetővé teszi, hogy akár egy repülőgépre felvitt kézipoggyászban is kényelmesen elférjen.

Túrázás, kirándulás közben egyébként a mellékelt táskát használhatjuk a hordozás megkönnyítésére, amelybe nem csak lehajtott középoszloppal, de normál állásban is behelyezhetjük.
Szintén a kényelmet szolgálja az egyik lábra helyezett puha gumi borítás, amely részben az állvány vállon hordásakor (bár ehhez igazából legalább két lábra kellene ilyen borítás), részben pedig a téli hidegben tesz jó szolgálatot. Utóbbi esetben akkor sem „fagyunk oda” cudar időben az állványhoz, ha azt kesztyű nélkül fogjuk meg a borítással rendelkező részénél.

Az állvány központi részén egy fület is kialakítottak, ahová egy kampó segítségével fotós hátizsákunkat helyezhetjük a nagyobb tömeg, ezáltal a nagyobb tehetetlenség/stabilitás érdekében.

Az állványlábak öt szekcióját negyed fordulattal záró illetve nyitó gyorsszorítókkal lehet rögzíteni, illetve kioldani, ami gyors felállítást tesz lehetővé. A lábak végén gumitalp található, amely nem cserélhető, tehát tüskét sem tehetünk be helyére.

A lábakat a szokásos módon három szög valamelyikére állíthatjuk: 80 fok, 45 fok és 20 fok. A talajhoz közeli fotózáshoz nem csupán a lehajtható középoszlop áll rendelkezésünkre, hanem egy rövid, 5 cm méretű kis középoszlopot is mellékel a gyártó, ami a 80 fokos lábállásnál jön jól. Míg a lehajtott középoszloppal akár 0 cm-ről is fotózhatunk (igaz, a fejjel lefelé álló fényképezőgép miatt egy kicsit kényelmetlenül), a kis középoszloppal kb. 9 cm a minimum magasság.

Mivel a fej leszerelhető, azt akár erre a kis középoszlopra is rácsavarhatjuk (persze a minimum magassághoz így a fej magasságát is hozzá kell adnunk), de tekintettel arra, hogy a középoszlopok hagyományos 1/4″-os csavarmenettel rendelkeznek, akár közvetlen a gépbe is betekerhetjük a rövid oszlopot.

A maximális magasságunk középoszlop kihúzása nélkül a mellékelt gömbfejjel 119 cm, míg a középoszlopot kihúzva 145 cm magasságig emelhető ez a kis állvány, ami görnyedés nélkül is lehetővé teszi a fotózást.

Az állványra vízmértéket nem helyeztek, így azt a fejen kell majd keresnünk.

A tripodhoz a VEO 2 BH-50 gömbfejet kapjuk, amelyet igény esetén leszerelhetünk, vagy másikra cserélhetünk. A fej három beállító csavarral rendelkezik, egy a panorámaszerű körbe forgatáshoz vagy rögzítéshez, egy a gömb oldott állapotának minimum szorítóerejét állítja, egy pedig a gömb rögzítését vagy kioldását valósítja meg.

A fej Arca Swiss típusú, 35×35 mm-es talpat fogad, amelynek csavarját a hátulján kialakított fül segítségével könnyedén a gépbe csavarhatjuk.

A BH-50-re egyetlen vízmérték került, a talpat fogadó keret mellé, így csak normál állásnál állítható be a vízszint, a gép panoráma állásánál nem.

Copyright © 2011 - 2013, Vanguard Magyarország